Britania, Franca dhe Gjermania planifikojnë një shtysë të re për ta mbajtur Iranin në marrëveshjen bërthamore të vitit 2015, pavarësisht kërcënimit të Teheranit për të shkelur një nga kufijtë e saj qendror, por ato mund të jenë afër përfundimit të rrugës diplomatike që kanë nisur më shumë se 15 vjet më parë.


Vendet e BE janë përpjekur të mbajnë marrëveshjen mes fuqive të mëdha dhe Iranit që Presidenti i SHBA Donald Trump u tërhoq në mënyrë të njëanshme nga ai vitin e kaluar dhe filloi të imponojë sanksionet amerikane.


Rezultati ka qenë një seri sulmesh në Gjirin e Omanit që Shtetet e Bashkuara fajësojnë Iranin pavarësisht mohimeve të Teheranit, si dhe kërcënimin e Iranit të hënën për të shkelur kufirin e marrëveshjes së vitit 2015 në rezervat e uraniumit brenda 10 ditëve.


“Nëse veprojnë, është ‘lojë e mbaruar’ për BE,” tha një diplomat i lartë i Bashkimit Evropian në kushte anonimiteti. Ministrat e jashtëm britanikë, francezë dhe gjermanë mund të vizitojnë Teheranin për bisedimet rreth marrëveshjes, të quajtur Plani i Përbashkët i Përbashkët i Veprimit (JCPOA), megjithëse kjo është vetëm një opsion për tani.

Dhe tre diplomatë thanë se Komisioni i Përbashkët i ngritur sipas marrëveshjes bërthamore mund të takohej brenda dy javëve. Me tërheqjen e SHBA, këto bisedime do të bashkonin zyrtarë nga Britania, Kina, Franca, Gjermania, Irani, Rusia dhe Bashkimi Europian.

BalkanWeb