Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Franca mund të jenë bashkëpunëtorë në krimet e luftës në Jemen duke armatosur dhe siguruar ndihmë inteligjente dhe logjistike për një koalicion të udhëhequr nga Sauditë që shakton uri te civilët si një taktikë lufte, thanë Kombet e Bashkuara të martën.


Hetuesit e SHBA rekomanduan që të gjitha shtetet të ndalojnë  transferimin e armëve palëve ndërluftuese për t’i parandaluar ato të përdoren për të kryer shkelje serioze.


“Është e qartë se furnizimi i vazhdueshëm me armë për palët në konflikt po zgjat konfliktin dhe zgjat vuajtjet e popullit të Jemenit,” tha Melissa Parke, një ekspert në panelin e pavarur e OKB, për një konferencë për shtyp.


“Kjo është arsyeja pse ne po u bëjmë thirrje shteteve anëtare që të mos furnizojnë më armë palëve në konflikt,” tha ajo.

Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, partitë kryesore në koalicionin që luftojnë kundër lëvizjes Houthi të drejtuar nga Irani që kontrollon kryeqytetin e Jemenit, janë dy nga blerësit më të mëdhenj të armëve amerikane, britanike dhe franceze.

BalkanWeb