SHBA

Senati i Alabamës ka aprovuar ligjin më restriktiv të abortit të SHBA, duke parashikuar dënime të rënda të burgut për mjekët që e praktikojnë atë. Teksti, dërguar qeveritarit republikan Kay Ivy për shpalljen, nuk parashikon përjashtime nga ndalimi i ndërprerjeve të shtatzënisë edhe në rastin e përdhunimit apo incestit, por vetëm në rast rreziku të jetës për gruan ose anomalisë vdekjeprurëse të fetusit.


Mjekët përballen me 10 deri në 99 vjet burg


Mjekët që praktikojnë abortin mund të dënohen, sipas masës, me burgim nga 10 në 99 vjet. Bashkimi Amerikan për Liritë Civile (Aclu) njoftoi se do të drejtojë drejtësinë për të parandaluar zbatimin e dispozitës.Qëllimi është të kufizohet aborti në të gjitha Shtetet e Bashkuara – Qëllimi i deklaruar i promotorëve të ligjit është të gjendet para Gjykatës Supreme, për t’i bindur ata që të rishikojnë vendimin e tyre historik në vitin 1973 “Roe v. Wade”, që e bëri abortin ligjor.


Gjykata Supreme që nga viti i kaluar ka shumicën e gjyqtarëve konservatorë, pesë nga nëntë: i emëruari i fundit ishte Brett Kavanaugh, i propozuar nga Presidenti Donald Trump dhe famëkeq në favor të kufizimit të së drejtës për abort.

(BalkanWeb)