Drejtori i Forumit për Marrëdhënie Etnike Dushan Janjiç ka folur në lidhje me zgjedhjet që janë mbajtur në veriun e Kosovës, të cilat janë fituar bindshëm nga partitë politike serbe. Janjiç tha se zgjedhjet nuk u zhvilluan normalisht, ato nuk ishin demokratike. Janjiç tha se këto zgjedhje janë vërtetuar më së miri se Beogradi “ndërhyn” për të ndarë Kosovën, qoftë virtualisht.


Kryetarët e bashkive të katër komunave në veri të Kosovës kanë dhënë dorëheqjen duke protestuar kundër vendimit të Prishtinës për të vendosur tatime mbi mallrat serbe në 2018. “Është mirë që ata të kthehen në zgjedhje”, tha Janjiç për N1 TV. Për Janjiç, Lista Serbe më së tepërmi me dorëheqjen tregoi se ata janë në urdhëra të drejtpërdrejtë të Beogradit, raporton “Balkaneu”.


Analisti politik i njohur serb nënvizoi se tani e tutje zgjedhjet që do të bëhen nga ana e serbëve nuk duken të qarta. Ana pozitive e zgjedhjeve është se “ekziston një lloj sundimi i ligjit”, vazhdoi Janjiç.


“Në të njëjtën kohë, mund të shohim një mobilizim të madh të serbëve. Brenda komunitetit ndërkombëtar ka vetëm një pyetje – a do të thotë kjo ndarje e ndarjes së Kosovës? “. Nëse Beogradi praktikisht merr kontrollin mbi veriun e Kosovës, kjo do të nënkuptonte fundin e Marrëveshjes së Brukselit “, përfundoi Janjiç. Më tej, Janjiç vlerësoi se Serbia për interesat e saj në Kosovë është gati që të prishë Marrëveshjen e Brukselit, duke thënë se për Beogradin vijon të mbetet “sfidë” e hapur, kapja e institucioneve veriore në Kosovë dhe kontrolli në ato zona të banuara nga serbët.

(d.xh/Balkanweb)